Desszertek

Gyümölcsös túrótorta

Készítette
Kádár Német Dezsőné
 

Hozzávalók

26 cm átmérőjű tortaformához 

a piskótához:

8 db
tojás
25 dkg
cukor
8 evőkanál
víz
1 csipet
20 dkg
liszt
2 evőkanál
kakaópor
1 késhegynyi
szódabikarbóna

a krémhez:

50 dkg
Mizo túró
2 evőkanál
Mizo tejföl (20%-os)
2 evőkanál
vaníliás cukor
1/2
citrom reszelt héja
1 csipet
15 dkg
porcukor
10 g
zselatinlap
5 dl
habtejszín

a gyümölcsös réteghez:

ízlés szerint
idénygyümölcs, cukor

a díszítéshez:

ízlés szerint
idénygyümölcs (elhagyható)
ízlés szerint
csokoládéforgács (elhagyható)

Elkészítés

 

A piskótához a tojást, a vizet, a cukrot és a sót habosra keverjük. Beleforgatjuk a kakaót, a lisztet és a szódabikarbónát. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
A zselatint 1/2 dl langyos vízbe tesszük, és kis lángon addig melegítjük, amíg fel nem olvad. (Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel.)
A krémhez a túrót, a tejfölt, a sót, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját villával összetörjük. A tejszínt a maradék vaníliás cukorral és porcukorral kemény habbá verjük. A hab felét a túrós masszához forgatjuk, majd folytonos keverés mellett belevegyítjük a langyosra hűlt zselatint is.
A gyümölcsös réteghez a gyümölcsöket ízlés szerint cukrozzuk, majd kevés víz hozzáadásával összefőzzük.
A ​kihűlt​ ​piskótát 3 egyforma lapba vágjuk. Az elsőt visszatesszük az időközben megtisztított tortaformába, ráhalmozzuk a gyümölcsös pép felét és a túrókrém 1/3-át. Újabb piskóta, majd a megmaradt gyümölcspép következik, erre kerül a krém újabb 1/3-a. A tetejére tesszük a harmadik piskótalapot, és óvatosan leemeljük róla a tortakarikát. A megmaradt tejszínhabbal a torta tetejét és oldalát is bevonjuk. Ízlés szerint csokoládéforgáccsal megszórva vagy szezonális gyümölcsökkel díszítjük.