Desszertek

Kávétorta

Készítette
Bodnárné Bartha Erika
 

Hozzávalók

20 cm-es kapcsos tortaformához 

a piskótához:

4 db
tojás
8 evőkanál
hideg víz
10 dkg
porcukor
1 db
citrom reszelt héja
15 dkg
liszt
1/2 csomag (6 g)
sütőpor

a krémhez:

1 csomag (44 g)
vaníliaízű pudingpor
1+2 evőkanál
cukor
1 doboz
Mizo Coffee Selection ital (330 ml, tetszőleges ízben)
20 dkg
Mizo teavaj

a díszítéshez:

ízlés szerint
fehér marcipán
ízlés szerint
kakaópor
ízlés szerint
csokoládéreszelék

Elkészítés

 

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a vízzel, a porcukorral és a citromhéjjal. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, jól elvegyítjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokon készre sütjük. (Tűpróba!) Még melegen leválasztjuk róla a tortakarikát. A piskótát megfordítjuk, és konyharuhával letakarva kihűtjük, majd két lapba vágjuk.
A krémhez a pudingport 1 evőkanál cukorral és a kávés itallal elkeverjük, felfőzzük és kihűtjük. A puha vajat 2 evőkanál cukorral habosra verjük, majd a pudingot apránként hozzáadagolva kihabosítjuk. A krémet elfelezzük, az egyik felével betöltjük a tortát, a másikkal pedig kívül is bevonjuk.
A díszítéshez a marcipánt némi kakaóporral átgyúrjuk, hogy a krém színével megegyező színárnyalatot kapjunk. Ceruza vastagságúra sodorjuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, azokból golyókat formálunk, majd a kávébabhoz hasonló formára alakítjuk, és a közepükbe késsel egy-egy vonalat vágunk. A tortát csokoládéreszelékkel megszórva, a marcipánból készült kávészemekkel díszítve, kakaóporral meghintve tálaljuk.
 
Tipp: ha erőteljesebb kávéízre vágyunk, néhány kávéskanál frissen főtt feketekávéval gazdagíthatjuk a krémet.