Sós sütemények

Vendégváró falatok

Készítette
Pere Gabriella
 

Hozzávalók

 

2 csomag
leveles tészta (2 × 25 dkg)
ízlés szerint
Mizo tejföl (20%-os)
ízlés szerint
ketchup

a töltelékhez:

ízlés szerint
szeletelt, füstölt húsos szalonna
ízlés szerint
ketchup
ízlés szerint
Mizo Anikó füstölt sajt
ízlés szerint
Mizo trappista sajt

a kenéshez:

1 db
tojás

a szóráshoz:

ízlés szerint
szezámmag

Elkészítés

 

A csigához a tésztát 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, a felét megkenjük tejföllel, a másik felét ketchuppel. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, elosztjuk a tészta tetején, majd megszórjuk reszelt füstölt és trappista sajttal. A hosszabbik oldala mentén szorosan feltekerjük, és kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk. A csigákat lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsire téve, 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük.
A csavarthoz a tésztát kettévágjuk, és mindkét adagot 2 vékony téglalappá nyújtjuk. Vékonyan megkenjük ketchuppel, majd egy réteg reszelt füstölt és trappista sajtot szórunk a tetejükre. Rájuk fektetjük a szalonnaszeleteket (nem baj, ha kissé lelógnak a tésztáról), és pizzavágóval vagy éles késsel 2-3 széles csíkokra szeljük, ezeket többször megtekerjük, a végüket összecsippentjük. Lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsire téve, 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.